Vaderschapsverlof in 2021

Vaderschapsverlof in 2021

Zeer binnenkort word ik, voor de eerste keer, vader en daar kijk ik enorm naar uit. Na de geboorte wil ik verlof opnemen, zodat ik de eerste twee weken volop van de nieuwe aanwinst kan genieten. In dit artikel zoek ik uit waar ik als vader recht op heb als het aan komt op vaderschapsverlof in 2021.

Wettelijke regelingen

Geboorteverlof
De Wet Wieg breidt het recht op geboorteverlof van een partner van een bevallen vrouw uit. Vanaf 1 januari 2019 heeft de partner recht op 1x de overeengekomen arbeidsduur per week geboorteverlof. De werkgever betaalt dit verlof tegen 100%.

Aanvullend geboorteverlof
Vanaf 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof (ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd) uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. Dit kan alleen worden opgenomen als de werknemer het standaard geboorteverlof heeft opgenomen. Dit verlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken. Het aanvullend geboorteverlof dient binnen 6 maanden na de geboorte van het kind te worden opgenomen. De medewerker moet het verlof in hele weken aanvragen. Het aanvullend verlof kan 5 weken achter elkaar worden opgenomen of verspreid over de 6 maanden. Het is niet verplicht om alle 5 de weken op te nemen. De werkgever betaalt dit verlof tegen 70%, het kost de werknemer daarmee 30% van zijn/haar loon.

Ouderschapsverlof
Op voldoen aan de hierna te noemen regels is het mogelijk om maximaal 26 keer het aantal uren dat u per week werkt aan verlof aan te vragen. Voor elk kind (tot 8 jaar) hebben beide partners recht op ouderschapsverlof. Daarbij is het mogelijk om het ouderschapsverlof voor meerdere kinderen tegelijk op te nemen. Voor meerlingen heeft u per kind recht op ouderschapsverlof. Het verlof kan bij de werkgever worden aangevraagd (ook wanneer u net in dienst bent). Het ouderschapsverlof is vanuit de wet onbetaald, maar in het cao van uw werkgever staan de regels omtrent dit ouderschapsverlof.

Invulling vaderschapsverlof in 2021

De dag na de geboorte van ons kindje neem ik het geboorteverlof van een week op. Ik vul mijn verlof aan, vanuit mijn standaard verlofuren, met nog een week, zodat ik in totaal twee weken vrij ben. Zo kunnen we als gezin de eerste weken samen doorbrengen en van elkaar genieten. Na die twee weken ben ik van plan weer te werken. Aan het einde van het zwangerschapsverlof van mijn partner neem ik een week aanvullend geboorteverlof op. Wanneer en of ik nog extra weken aanvullend geboorteverlof op neem weet ik nog niet. Het is jammer dat het aanvullend geboorteverlof per week gaat, anders had ik voor x-aantal weken een dag minder gaan werken.

Op dit moment krijgen werknemers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet (wettelijk) uitbetaald. Dit gaat veranderen door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in 2 maanden betaald ouderschapsverlof. Lidstaten krijgen 3 jaar de tijd om dit op nationaal niveau te regelen. Nederland verwacht dit nieuwe ouderschapsverlof in juli 2022 in te laten gaan.

Welke tips heb jij voor mij als startende vader? Hoe ik de financiële toekomst van mijn kindje regel, lees je hier.

Geplaatst in Vermogen en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.