Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling

YES! Die nieuwe, en dus dure, telefoon is uit en die moet ik hebben. Helaas heb ik het geld niet op mijn rekening staan, maar gelukkig kan ik in termijnen betalen (= kopen op afbetaling), waardoor ik toch die telefoon al kan hebben. Het kost mij maar € 35,- per maand, drie jaar lang, en dat kan ik makkelijk missen.

Kopen op afbetaling

Bovenstaande introductie op dit artikel is een prachtig voorbeeld van wat bedoeld wordt met kopen op afbetaling. Je ontvangt het product en betaalt na ontvangst iedere maand een deel aan de leverancier. Iedere maand € 35,- betalen klinkt niet heel veel, tot je uit gaat rekenen wat je aan het einde van de periode kwijt bent. Na drie jaar is dat € 1260,-! En dat te weten dat de telefoon bij directe aanschaf “maar” € 1100,- kost. Je betaalt € 160,- aan rente (14,5%) in die drie jaar. Ongekend.

Mij zie je dit soort taferelen niet uithalen en raad het iedereen ook ten zeerste af. Kopen op afbetaling is wat mij betreft een doodzonde. Het valt in de categorie omgekeerd sparen en tegen die tijd dat de telefoon uit het voorbeeld is afbetaald, is het product al aan vervanging toe ook. En dan moet je nog heel zuinig doen ook, want de meeste telefoons halen de drie jaar niet eens.

Wat precies de reden is waarom mensen kopen op afbetaling is mij een raadsel. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat ze er graag bij willen horen en ook kunnen zeggen dat ze het nieuwste van het nieuwste hebben. Ik zou tegen die mensen willen zeggen dat je er überhaupt wel bij hoort, ongeacht wie je bent en wat je doet. Je bent mooi zoals je bent, niet om wat je aan bezittingen hebt.

Uitzondering

Oke, er is een uitzondering voor het kopen op afbetaling en dat is een koophuis. Ook ik heb een koopwoning waar ik een lening voor af heb gesloten. Ook dit valt onder de noemer: kopen op afbetaling. Wel heb ik dit met een doordacht plan gedaan. Zo heb ik mezelf ten doel gesteld om de lening in 20 jaar af te lossen in plaats van 30 jaar. Het benodigde bedrag zet ik iedere maand opzij en los aan het einde van ieder jaar weer een deel af.

Alternatief voor kopen op afbetaling

Wat is dan het alternatief voor kopen op afbetaling? Precies het tegenovergestelde. Eerst sparen en dan kopen. Mocht je bijvoorbeeld het nieuwste van het nieuwste mobieltje willen kopen van je favoriete merk, maak dan een inschatting hoeveel je iedere maand opzij moet zetten om je spaardoel te halen. Zet vervolgens ook dat geld daadwerkelijk opzij.

Het voordeel van het sparen voor een specifiek doel is dat je weet waar je het voor doet. Tijdens het sparen kan je ook tot de gedachte komen dat het doel waar je voor spaart eigenlijk niet meer bij je past. Wellicht ben je tot het inzicht gekomen dat je ook prima af kan met een veel goedkoper mobieltje. Een ander voordeel van het sparen is dat je jezelf de tijd geeft om goed na te denken of je het product ook echt wilt hebben. Bij het kopen op afbetaling zit je vaak aan het contract vast, ook als het product toch niet echt iets voor jou blijkt te zijn.

Tegenwoordig kan je bij heel veel webshops ook achteraf betalen. Ook dit vind ik zeer listig en zal ik zelf nooit doen. Ik betaal altijd direct, want ik wil niet de kans lopen dat een factuur er tussendoor glipt en dat ik vervolgens met een boeteopslag te maken krijg. Ook in dit geval koop ik het product uiteraard pas wanneer ik het geld ook daadwerkelijk op mijn rekening heb.

Wat heb jij wel eens op afbetaling gekocht? En wat vind jij van de optie achteraf betalen bij webshops? Maak je daar gebruik van?


UPDATE ALERT!

Meld je aan om als eerste de nieuwe artikelen per email te ontvangen.


Geplaatst in Sparen en getagd met , , .

5 reacties

 1. Er zijn nog wel een paar gevallen te bedenken waarom je wil lenen. Het starten van een bedrijf wat veel geld kan kosten, pure noodzaak (meerdere life events), studieschuld, en inderdaad de hypotheek.
  Maar als het niet hoeft dan uiteraard niet! Anders snij je jezelf in de vingers.

  • Mijn idee is ook vooral geen lening te nemen als het echt niet hoeft. Je kind laten studeren en daar een lening voor afsluiten? Geen idee of het wijs is om je kind daar direct mee op te zadelen, maar als het niet anders kan, dan moet je die kans ook zeker niet ontnemen.

 2. Wij hebben iets nóg dommers gedaan, pre-MMM-tijd: we hebben een private lease-auto gekozen. En da’s nog een dure auto ook (mede dankzij het aantal kilometers per jaar en grootte van gezin). Het domste hiervan is dat de auto ná de looptijd niet van ons is en we dan dus een andere auto moeten kopen. Leasen gaan we niet meer doen, afgezien van de auto van de zaak die ik heb, maar die betaald de baas 😉

  Waarom los je de extra aflossingen op de hypotheek niet maandelijks af? Dan gaat de sneeuwbal een stuk sneller 😉

  • Oef, een private lease is een dure hobby.

   De keuze om jaarlijks de aflossing jaarlijks te doen is puur vanuit gemak. Nu zorg ik dat iedere maand een vast bedrag opzij wordt gezet en dan eens in het jaar het bedrag overmaken.
   Maandelijks houdt in dat je iedere maand actief dit moet doen en bij moet houden hoeveel je die maand moet overmaken. Een vast bedrag iedere maand kan ook, alleen dat is niet het sneeuwbaleffect.

 3. Ik ben het met je eens, kopen op afbetaling is geen goed idee; uitzonderingen zoals een huis of studie daar gelaten. Voor consumentenproducten zoals een TV, telefoon of wasmachine is kopen op afbetaling echt het stomste wat je kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *