Geld voor je kind

Geld voor je kind

Als kind had ik een eigen spaarrekening en mijn ouders hadden een spaarrekening op hun naam, maar met het doel dit aan mij te besteden. Zij hebben daar bijvoorbeeld mijn studie van betaald. Nu verwacht ik mijn eerste kindje begin februari 2021 en nu wil ik ook voor mijn kind geld opzij zetten. In dit artikel lees je wat je met geld voor je kind kan doen.

Geld voor je kind

Welke rekening mijn ouders voor mij hadden weet ik niet precies, dat ga ik nog wel even aan ze vragen. Ik weet wel dat ik ook geld voor mijn kind opzij wil zetten. Dit kan op verschillende manieren en ik bekijk de opties beleggen en sparen (in welke vorm dan ook). Een andere keuze die je moet maken is of je op naam van je kind spaart/belegt of dit onder je eigen naam doet. Eventuele belasting over vermogen komt hoe dan ook op jouw naam, mits je kind jonger dan 18 jaar is.

Wanneer een rekening op naam van het kind staat, komt het geld onder beheer van het kind te staan wanneer hij/zij 18 jaar wordt. Als ouder heb je dan geen zeggenschap meer over deze rekening. Had je het doel om de studie te betalen en wordt het door hem/haar besteed aan een wereldreis? Dan kan je daar weinig tegen doen. Mijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om zowel op kinds naam te sparen/beleggen en onder mijn eigen naam.

Sparen

De rente op spaarproducten is al enige jaren om te huilen, toch zijn er wel varianten die nog enigszins aantrekkelijk zijn. Vroeger werd sparen voor kinderen ook wel zilvervloot sparen genoemd. Zulk soortige rekeningen bestaan nog steeds, maar hebben tegenwoordig soms een andere naam. Wel zitten aan deze vorm van sparen voorwaarden. Te denken valt aan:
– Staat op naam van het kind;
– Wordt (soms) pas vrijgegeven op 18e verjaardag van het kind;
– Maximum inleg per jaar;

Niet iedere rekening is hetzelfde en dus moet je goed de voorwaarden bekijken die van toepassing zijn voor de rekening die je op het oog hebt. Vaak is het wel zo: hoe hoger de rente die je ontvangt, hoe minder flexibel er om kan worden gegaan met geld opnemen van de rekening. Hieronder een aantal rekeningen die het overwegen waard zijn.

AanbiederProductRente*Max inleg per jaar
RabobankRegenboogrekening0,1%n.v.t.
SNSZilvervloot sparen0,2%€ 600,-
INGGroei Groter rekening0,1%n.v.t.
RegioBankZilvervloot sparen0,2%€ 600,-
ABN AmroKinderToekomst Spaarrekening0,15%n.v.t.
DelaSpaarverzekering2,00%€ 2.400,-
ASNJeugdsparen0,55%n.v.t.
* de rente is variabel en heeft in deze tabel peildatum 24 oktober 2020

De spaarrekening voor mijn kind komt op zijn/haar eigen naam, maar ik wil niet dat daar een te groot bedrag op komt te staan. Om die reden wil ik dat bedragen opgenomen kunnen worden, zonder dat daar een ‘boete’ tegenover staat. Het idee is om de spaarrekening te vullen met het geld dat bekenden willen geven.

Beleggen

Gezien de lage rentestanden en ik niet verwacht dat dit binnen aanzienlijke tijd gaat veranderen, kies ik er ook voor om een groter deel te beleggen. Het is de bedoeling om van dit geld de duurdere zaken te bekostigen zoals een studie. Historisch gezien levert beleggen meer op dan de spaarrekening. Ook voor de toekomst (lees langere termijn) verwacht ik dat het rendement met beleggen significant hoger is dan het rendement op een spaarrekening.

Bij verschillende aanbieders kan je een beleggingsrekening openen op naam van je kind. Dit geniet echter niet mijn voorkeur, want dat houdt in dat het kind vanaf 18 jaar vrij kan beschikken over het vermogen. De beleggingsrekening komt dus op mijn eigen naam en wordt periodiek op ingelegd.

Voor mijn eigen vermogen beleg ik bij DEGIRO en doe ik alles zelf. Nadeel van DEGIRO is dat je altijd hele aandelen moet kopen en ik wil periodiek een vast bedrag overmaken. Voor mijn kind kies ik voor gemak en wil ik het zo goedkoop mogelijk beheerd laten beleggen. Daarbij wil ik dat de beheerder rekening houdt met de looptijd en de balans tussen aandelen en obligaties gedurende de looptijd aanpast.

Na onderzoek blijkt Meesman Indexbeleggen het beste bij mij te passen door de voorwaarden die ik heb gesteld. Deze beleggingsrekening vormt de basis voor het financiële plan voor mijn kind. De spaarrekening gaat voornamelijk gevuld worden met giften die we van familie en vrienden ontvangen.

Hoe staat het bij jou met het geld voor je kind? Zet je überhaupt geldt opzij voor het kind? En zo ja, hoe ziet dat financieel plan eruit?


UPDATE ALERT!

Meld je aan om als eerste de nieuwe artikelen per email te ontvangen.


Geplaatst in Vermogen en getagd met , , , .

4 reacties

  1. Wij zijn in juli ouders geworden van een mooie dochter en nog zoekende wat te doen. In ieder geval hebben we de zilvervlootrekening bij SNS geopend en storten hier maandelijks 50 euro op. Ik wil graag de kinderopvangtoeslag en kinderbijslag ook apart zetten voor studie/ andere kosten, maar zit nog te dubben waar en op welke manier en op wie zijn naam.

    • Nog gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter. Mooi doel om al dat geld opzij te kunnen zetten. Ik hoop voor jullie dat dat gaat lukken! Aan het overwegen om dat geld te beleggen of op een deposito te zetten?

  2. Tsja, je blog heeft me aan het twijfelen gebracht. We beleggen, maar gevoelsmatig wou ik niet met dit geld beleggen. Nu denk ik waarom niet, het kan nog 18 jaar renderen. Toch nog maar eens in verdiepen…

    • Het kan inderdaad nog 18 jaar renderen en dat is waarom ik die keuze maak. Om meer overzicht te bewaren is het wellicht een idee om deze beleggingen voor jullie dochter op een ander account te doen. En wellicht is een andere verhouding tussen aandelen en obligaties passender voor het doel van die beleggingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *